Rusuh di GBK: Menpora Ganteng Malaysia akan Tuntut Indonesia

461

JAKARTA – Menteri Pemuda dan Olahraga Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bakal menuntut Indonesia atas kerusuhan dalam laga kualifikasi Piala Dunia 2022 zona Asia antara Indonesia vs Malaysia di SUGBK, Kamis (5/9) malam.

Menteri muda (26 tahun) dan ganteng kelahiran Kangkar Pulai ini menjadi saksi saat suporter Malaysia dilempari besi, botol dan suar. “Sebentar tadi saya bersama penyokong2 Harimau Malaya menyaksikan Kelayakan Piala Dunia di Stadium Gelora Bung Karno. Objek besi,botol & suar dicampak kpd kami beberapa kali,” kata Syed Saddiq di @SyedSaddiq.

Dia bahkan sempat diamankan di area dalam stadion, sambil menunggu hal-hal menjadi tenang, sebelum mereka keluar dengan aman. “Kejadian ini amat menyedihkan buat industri sukan bolasepak yang sepatutnya menjadi medium penyatuan. Saya berjanji akan menuntut keadilan bagi rakyat Malaysia,” katanya.

“Saya dimaklumkan FAM bahawa mereka akan membuat aduan rasmi kepada FIFA. Saya juga akan membuat laporan rasmi kepada kerajaan Indonesia dan rakan sejawatan saya di sana,” tuturnya. (adk/jpnn)

Berikan Komentar Anda

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here